Prawdziwie babcine ciasto ze śliwką |
Składniki na blachę 25x30cm lub tortownicę o śr. 22 cm: 500g śliwek - im słodsze, tym lepsze 250g mąki pszennej 250g masła 250g cukru - przy tej ilości ciasto wychodzi bardzo słodkie. Dałam więc 200g 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja szczypta soli cukier puder do posypania - opcjonalnie Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier i miksujemy kilka minut. Następnie dodajemy żółtka, a potem bardzo miękkie masło. Na koniec pora na mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy na gładka masę. Gotowe ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub nie po babcinemu, wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki lub ćwiartki. Układamy na cieście, skórką do dołu. Pieczemy ca 50 minut w temp. 170C. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. |